Værd at vide om vin – miniguide

Vin
Indholdet på denne side kan være sponsoreret

Her får du en vinguide til dig, som er begynder – blandt andet rødvin, hvidvin, rosevin og champagne. Der er mange elementer, og du har meget at lære – men bare rolig – med denne miniguide bliver du klogere på vin. 

Rødvin er som navnet antyder rød, men findes i forskellige nuancer af rød, lige fra lys rød til rubinrød, rødbrun, mørkerød til næsten sort. Farven på vinen kommer fra skindet på druerne, hvorfor rødvin hovedsageligt er fremstillet af blå druer. Trods de forskellige nuancer, så er farven rød den eneste fællesnævner for de talrige typer af rødvin. De vigtigste blå druer til rødvin er blandt andet Cabernet Sauvignon, Melot og Pinot Noir. Rødvin produceres i dag over det meste af verden, hvor klimaet er til det. De mest traditionelle vinlande i Europa er Frankrig, Italien, Spanien og Portugal. Inden for rødvin er der forskellige produktionsmetoder heriblandt Ripasso, som er kendt fra området Veneto i Italien. Der er stor forskel på Ripasso vin, hvor nogle er meget kraftige, og andre er mere friske – derudover kan prisen svinge fra vin til vin. Ripasso vin kan typisk minde om Amarone vin. 

Fjerner du skindet på de blå druer tidligt i processen, bliver resultat rosevin. Fjerner du helt skindet, og beholder blot druekødet, så får du hvidvin. 

Hvidvin findes ligeledes i forskellige farvenuancer alt fra klar til gylden. For at producere hvidvin kræver det blot, at skindet fjernes fra druerne, og det blot er kødet af druen, der er tilbage. Der forekommer dog enkelte tilfælde, hvor skindet beholdes på. Hvidvin produceres ligeledes i lande som Frankrig, Tyskland, Australien og USA.

Rosevin er kommet for at blive, og er især populært om sommeren. Rosevin passer til enhver anledning, og de findes til enhver smag. De mest populære rosevine kommer fra Provence eller det nordlige Frankrig, hvor lette rosevine fra Pinot Noir og Cabernet er populære. 

Champagne kommer fra et lille område i det nordlige Frankrig ved samme navn. Champagnes beliggenhed og klima er kendt for at skabe lette og friske champagner. I champagne kan bruges tre druer, den hvide Chardonnay, den røde Pinot Noir og Pinot Meunier. Inden for champagne er der tale om forskellige skalaer, som er bestemt ud fra hvor sød champagnen er. Ekstra brut vil sige, at der er tale om en tør champagne hvor demi-sec er en sød champagne. Nogle af de mest populære champagner er Moët & Chadon, Dom Perignon og Pol Roger. 

Nu føler du dig forhåbentlig mere klar til at købe din næste vin, om der gælder rødvin, hvidvin, rosevin eller champagne til dit ønskede formål.