Hvilken træsort er mest optimalt til dit plankebord?

Indholdet på denne side kan være sponsoreret

Plankeborde er blevet det ypperste som du kan pryde din spisestue med i disse år – og med god grund! Træ giver dit rum en vis varme og naturlig glød som andre materialer sjældent giver. Og det bedste ved et plankebord er, at du selv kan vælge om du vil lave det selv eller købe det. Uanset hvad du vælger, så skal du dog stadig tage stilling til hvilken træsort du ønsker at dit plankebord skal være. Men det kan være svært at navigere rundt i de forskellige træsorters egenskaber og udseende. Jeg har derfor forsøgt at lave en lille guide, så det er muligt at finde ud af hvad der passer ind i lige præcis dit hjem!

De forskellige træsorters egenskaber

De to mest almindelige træsorter til plankeborde er egetræ og fyrretræ.

Er du på udkig efter en trætype som har stærke plader og som måske kan være lidt tunge at bære rundt på, så er egetræsplanker absolut en mulighed for dig. Fordi egetræsplanker er så tunge og hårde, så er de også utrolig slidstærke og har dermed også en lang levetid. Så hvis du skal bruge et plankebord som skal kunne holde til lidt af hvert og overleve lidt hårde betingelser, så er egetræsplanker det oplagte valg til dit plankebord.

Du kan også vælge at få dit plankebord i fyrretræ hvis du ønsker et mere rustikt og nordisk look. Det giver samtidig også en mere varm glød end egetræet måske gør, så alt efter hvilket udtryk du går efter i din spisestue kan du overveje enten egetræ eller fyrretræ. En anden fordel ved at vælge fyrretræ er at træet er forholdsvist blødt og derfor er det også meget modtagelig over for diverse olier og overfladebehandlinger. På den måde kan du også farve træet så det passer ind i lige præcis din spisestue!

Hvor brede skal dine planker være?

Du skal også gøre op med dig selv hvor brede du ønsker at dine planker skal være. Hvis du vælger brede planker får man som udgangspunkt et mere rustikt look. Omvendt giver det et mere fint og enkelt look hvis du vælger mange smalle plader.