Godt at vide – alt om bilbatterier

bilbatteri
Indholdet på denne side kan være sponsoreret

Forskellige typer af bilbatterier

Jeg ved godt at det måske er lidt off-topic til bloggen, men jeg tænkte jeg lige ville skrive et indlæg om nogle forskellige bilbatterier. Det kunne jo være at der sidder nogle derude, der ligesom mig også har en lille interesse og viden om biler.

Der findes forskellige typer bilbatterier som gennem tiden er blevet udviklet til et bedre og bedre produkt. På markedet i dag, benytter man sig dog overvejende af blybatterier til biler, da de er lavet til at levere strøm til bilen imens den kører. Bilbatterier fungerer ved hjælp af en kemisk proces og leverer strøm til tænding af bilen, lygter og andre funktioner i bilen der kræver elektricitet. Mange tænker ikke over, hvilket batteri der sidder i deres bil, men det er faktisk en god idé at sætte sig bare en smule ind i det. På den måde har man lidt mere viden om, hvad der er inde i bilen og på måde kan man måske selv sætte startkabler til, hvis uheldet nu skulle være ude. Det er også godt at vide lidt om bilbatteriet af sikkerhedsmæssige årsager så der ikke sker nogle ulykker – der er nemlig en voldsom stor kraft i sådan en batteri, hvilket jo også er grunden til at det kan holde en hel bil i gang.

Blybatterier

blybatteri fra varta

Den mest almindelig type bilbatteri er som sagt blybatterier, og disse bruges til både opstart af bilen og selve driften. En blybatteri er genopladeligt, og dette foregår under kørslen og det burde ikke være nødvendigt at lade det op manuelt under normale omstændigheder. Der er dog tidspunkter som om vinteren hvor det er meget koldt, at de kan være nødvendigt at sætte bilbatteriet til at oplade manuelt. Dette gøres for at undgå, at stå med en bil der ikke kan starte på en meget kold vintermorgen.

Bilbatterier til hybrid biler

Den type bilbatteri der er i hybrid biler, er lidt anderledes end dem du finder i en traditionel bil der 100% er drevet af benzin eller diesel. En hybrid bil er nemlig drevet delvist af almindelig brændstof og så elektricitet som det sidste. Det stiller lidt andre krav til det bilbatteri der er i, i form af at det skal kunne holde yde mere end ved en normal bil der er drevet af brændstof. Hos hybridbiler er det oftest nikkel eller litium batterier, da det også er disse typer bilbatterier der er mindst skadelige for miljøet.

Bilbatterier til elbiler

En tredje type bilbatteri, er et bilbatteri til elbiler. Denne form for batteri skal igen være anderledes, da der kræves noget andet af det. For det første skal det veje så lidt som muligt, så bilen ikke belasted af vægt – dette gælder reservedelene i bilen. Derud over skal denne type bilbatteri være i stand til at producere rigtig meget strøm, da der ikke er noget almindeligt brændstof til at hjælpe til. En anden ting man også ofte kigger på ved denne type batterier er, at de skal kunne lades op hurtigt, og så må de ikke tage skade af hyppig genopladning og afladning som almindelige bilbatterier godt kan.

Der er naturligvis meget mere at fortælle om bilbatterier, men dette indlæg var bare for at give et lille indblik i de forskellige typer!