Hvad er en NIPT test?

NIPT test
Indholdet på denne side kan være sponsoreret

En NIPT test er en gentest af fostre. NIPT står for “Non-Invasiv Prænatal Test”, da de gentestne bliver foretaget via en blodprøve fra moderens arm. Hvilket også betyder, at der er ingen øget risiko for abort i forbindelse med en NIPT test. Der findes flere forskellige slags NIPT tests. Der findes tests, som går ind og undersøger DNA’et og laver en risikoberegning derudfra, om hvor stor eller lille en risiko der er, for at fosteret er bærer af en kromosom- eller genfejl. Og så findes der single-gen screenings tests, som undersøger fosteret for 30 sygdomsgener. Disse gentests kan tidligt i graviditeten vurdere, om der kan være sygdomme hos fosteret, som kan gøre livet meget svært, eller i hvert fald informere forældre så meget som muligt, tidligt i processen. 

Hvorfor skal man få en NIPT test? 

Man skal få foretaget en eller flere NIPT tests, for at være så informeret som muligt. Ved at få disse tests, får du som forældre en masse viden om dit barns velvære og sundhed – rigtig tidligt i graviditeten. Og dette er med til at give en stor tryghed, og samtidig kan man nå at forberede sig, hvis det viser sig, at fosteret har f.eks. en kromosomsygdom som Pataus syndrom (trisomi 13), Downs syndrom (trisomi 21) eller Edwards syndrom (trisomi 18). 

Hvor kan jeg få taget en NIPT test? 

Hos Ultralydklinikken for Gravide kan du få foretaget tre slags NIPT tests, Harmony-, Panorama- og Vistara test. Og derudover kan du få taget en horizon- og cystisk fibrose test, som er tilegnet forældre, for at tjekke om I er bærer af nogle genetiske sygdomme, og hvad risikoen er, for at give dem videre til et foster. Ultralydklinikken for Gravide er en privat scanningsklinik udelukkende for gravide, og er placeret midt i København. Her er de eksperter i gentests og scanninger af gravide, så du er i trygge hænder. Alle er uddannede og har lang erfaring med scanninger og diverse tests. Lige nu kan du faktisk få sendt en Panorama test hjem, så selvom du bor i Jylland, kan få en tryghed i din graviditet.