Byggepladsbelysning – det vigtigste redskab på byggepladsen

Indholdet på denne side kan være sponsoreret

I dag har jeg valgt at dykke ned i et lidt utraditionelt emne, som for nylig har vagt min interesse: Byggepladsbelysning! Som elektronisk nørd er jeg meget optaget af hvilket overvejelser man gør sig, når man skal vælge byggepladsbelysning. Ikke overraskende, er der et hav af forskellige løsninger til belysning af byggepladser, som har en afgørende betydning for sikkerheden på byggepladsen. For inspiration, se udvalget af byggepladsbelysning hos RD-Engros. Her finder du bl.a. store projektører og advarselslamper samt diverse master, som man kan fastgøre dem til. Her får du en kort præsentation af hvorfor byggepladsbelysning er et af de vigtigste redskaber på byggepladsen. 

Hvad er god byggepladsbelysning?

God byggepladsbelysning er ikke det samme som god belysning på et almindeligt kontor. Da man ofte arbejder i de mørke aftentimer og kolde vintermåneder, er der brug for virkelig kraftig belysning. Derfor bruger man en masse projektører med op til 40.000 lumen. Til sammenligning lyser en almindelig 60 Watt pærer med ca. 800 lumen. Derudover bruges advarselslamper, der enten lyser i mere end 1.900 timer eller blinker i helt op til 12.000 timer!

På en byggeplads er det sjældent nok bare at købe lampen. Man skal også investere i en masse forskellige strukturer, som projektører og advarselslamper kan fastgøres til, herunder store master og mobilhegn. 

Hvorfor er byggepladsbelysning vigtigt?

Belysning af en byggeplads har en meget mere afgørende rolle på arbejdspladsen end belysning har på de fleste andre arbejdspladser. De effektive projektører med op til 40.000 lumen er nemlig nødvendige for at sikre, at det er en sikker plads at færdes i. På en byggeplads er der en masse forskellige projekter, som løber af stablen på samme tid. Dette stiller høje krav til sikkerheden. Belysning af et af de redskaber, som man kan bruge for at gøre det nemt at navigere på pladsen. God belysning er også afgørende for at minimere risikoen for ulykker og fejl. Udover at folk kan komme til skade, kan fejl og ulykker også forsinke hele projektet, hvilket kan blive dyrt. Desuden kan god belysning sikre, at arbejdet er lige så effektivt i de mørke aftentimer og vintermåneder. Belysning er altså et af de vigtigste redskaber på en byggeplads, fordi det kan gøre arbejdet mere effektiv ved at minimere antallet af ulykker og gøre det nemmere og hurtigere at udføre arbejdet.